Det här var en av de rätter jag hittade på till min 50-årsfests buffébord. Eftersom hela familjen är förtjust i italiensk och spansk mat, och inte minst plockmaten och däribland ”finskinka” (som barnen sa när de var små) så var det givet att det skulle finnas några såna rätter.
Eftersom det var en buffé och det skulle komma många gäster så gällde det att göra rätt många av rätterna på ett rationellt sätt.
På så vis kom denna till. Med glädjeblandad besvikelse märkte jag att den gick åt snabbast, så jag hann inte ens prova den (förutom vid tillagningen förstås 🙂 )
Den är inte torkad som bresaolan, men inte heller rå som carpaccion, så förhoppningsvis passar den många.
SÅ HÄR:
1 Oxfilé
Salt
Valfri skitstark sås (Den blir inte så stark i slutändan, så oroa dig inte)
Grovmalen peppar
Skölj och putsa köttet, salta sedan in det (se länken)
Ta på dig latexhandskar och gnugga in köttet med såsen. Eftersom det bara blir ett ytlager så blir det inte så starkt som du först kan tro.
Grilla den på hög värme och rotera den flitigt, den ska få fin yta men inte mycket mer.
Låt den vila åtminstone 20 minuter under metallfolie som inte sluter tätt. Under denna tiden kommer värmen sprida sig inåt, vilket förhoppningsvis gör att den har en rare kärna men större delen är rödrosa.
Klappa in den med peppar, eventuellt kan du innan kladda på ett lager till av såsen; det hjälper också till att fästa pepparn.
Skiva den så tunnt du bara kan, helst i en skärmaskin inställd på det tunnaste.
Serveras exempelvis som antipasto, eller som biff tataki.
2 svar på ”Mickes enkla oxfile-antipasto”