Julskinka på grillen

Självklart kan man även lägga julskinkan på grillen – varför skulle man inte kunna göra det?
Detta går under kategorin BBQ, d.v.s. långkok på grillen med indirekt värme.

Med eller utan rökspån, lite eller mycket. Tar du mycket blir det en ”klassisk” rökt skinka. Du kan styra smaken mycket med val av rökspån.

Efter jul kan du köpa några skinkor på extrapris och röka för att sedan lägga i frysen. Då har du en godare ersättare till t.ex. kassler (Godare eftersom den är gjord på riktigt och inte bara med smakämnen, och naturligtvis för att det är du som har gjort den!).

 

Så här gör du:

Om du vill, dela först skinkan i mindre delar.
Lägg julskinkan i vattenbad i ungefär en timme för att dra ut lite av rimningssaltet.

Glöm inte att lägga röspånet i blöt, exempelvis i öl.
Skölj av skinkan. Låt nätet sitta kvar.

Lägg flisen/träet i blöt: öl, vatten, vin…

Placera skinkan i grillen (120 grader, indirekt).

När skinkan kommit upp till en kärntemperatur av 45 grader slår du in dem i folie med mörk öl eller äppeljuice.
Prova också med att injicera vätska i skinkan (inte i din egen, dock…)
När skinkan kommit upp till 65 grader tar du ut den och låter den vila. Folien på glänt.

När den svalnat, ta bort nätet och skär bort svål och mycket av fettet.
Torka rent den.

Nu ska du bestämma dig om du vill ha den som ”vanlig” rökt skinka eller julskinka.
Är det en vanlig så är du klar, ska det bli julskinka fortsätter du så här:

Griljera:
Strössla ev. med majsstärkelse (griljeringen fäster bättre)
Pensla på griljering
Mätta med ströbröd

In i ugnen på 200 grader

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.