Grillade tjocka revbensspäll med julkryddor

Omdömen:
Det blev väldigt bra, väl utecklade smaker
Alla vuxna nöjda, gick hem rätt väl hos barnen också


 

Egentligen är förkokning av kött helgerån och att halvt förstöra råvaran, men låt oss säga att det görs och att receptet nedan är gjort efter det.
Naturligtvis kan man också använda receptet om man kör riktig, slow BBQ.

(Om du nu ska) förkoka köttet:

ett par kilo klassiska svenska revben med ”tjock” köttbit till skillnad från USA-amerikanska ribs
Äppeljuice att koka det i (absolut inte vatten i alla fall)
1-2 morötter
1 gul lök
1 rejäl bit ingefära

Skala och tärna grönsakerna grovt

Avlägsna köttets hinna, tvätta och torka. Dela i lagom delar.
Lägg i kastrull och varva med grönsakerna
Täck med äppeljuice

Låt koka i någon timme (beroende på bitstorlekar, kastrull osv, osv.)  upp till c:a 65 grader (inte längre; tempen kommer fortsätta efter att du tar av dem).

 

Moppsås:
(Lärdom: jag skulle nog öka denna med 50% för två kilo revben)

Juice från 3 apelsiner
gult skal från 2 apelsiner

4 msk flytande honung

2 msk vitvinsvinäger
2 msk balsamico

En rejäll bit riven ingefära
2 krm malda kryddnejlikor

Låt detta stillsamt koka ihop. Du kan då och då fylla på med buljongen som blivit om du förkokade.
Den här ska bli ganska söt och rätt tjock.

 

Sås:

Reducera äppeljuicespadet tills det är pyttelite kvar.
Plocka ur de numera sladdriga grönsaksresterna
Reglera sedan smaken med exempelvis tomatpuré, kyckling- eller fläskfond, rödvin….

 

Grillning/BBQ:

Om grillning (alltså om du förkokat): indirekt värme
Pensla på moppsåsen några gånger
Om BBQ så rök med lämpligt träslag
Pensla på moppsåsen några gånger

Sista timmen så kör du ett fukttält med äppeljuice

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.