På Sveavägen i Stockholm fanns på 80-talet en restaurang som serverade denna rätt vilken fick mig att inse att curry kunde vara gott, till skillnad mot 70-talets tråkiga, sönderkokta grytor.
Jag och min kollega som kände ägaren fick honom att lova att behålla rätten vid förändringen av restaurangen, ett löfte han inte höll.
Sen gick restaurangen i backen.
Där ser man.
SÅS:
Bechamelsås (grund:
Smör
Mjöl
1l mjölk
Resten av såsen:
1 Gul lök
Räkor eller havskräftstjärtar
1-2 Äpple
1 liten burk ananansbitar
(1 purjolök)
Curry
Gurkmeja
vitlökspulver
peppar
röd chilifrukt
********
50og Pasta Rigatoni eller Penne
GÖR SÅ HÄR:
Gör en bechamelsås på en liter mjölk.
Det kan vara lämpigt att börja med att fräsa curryn först i smöret för smakens skull (nåt som jag alltid glömmer).
Det tar tid att värma all mjölken och så såsen att tjockna, så under tiden fortsätter du med:
häll av räkorna (om de är i lag),
häll av ananasen, och om det är ringar, dela dem med en kniv direkt i burken (lättare). Om det finns folk i familjen som inte gillar ananas kan denna serveras separat.
hacka upp löken fint
hacka upp den röda chilin i väldigt fina bitar
dela äpplet i kvartar och gör sedan tunna skivor av det
När såsen fått en bra tjocklek kryddar du upp den; den ska smaka ganska mycket curry, gurkmejan är för att få den ännu gulare och sedan är det frågan om hur stark du vill ha den. Orginalet var väldigt stark, men…
Koka upp pastan enligt instruktioner.
Räkor och äpplen ska i på slutet för att inte bli för träiga respektive sönderkokt; äpplet ska fortfarande ha en krispig fräschör.