Några anteckningar:
”Eftersom det är röken som ger den goda smaken ska du försöka ha is i magen och inte lyfta på locket. Lyft efter 15 minuter, om laxen är färdig i sidorna kan du ta upp den – då är den fortfarande lite rå i mitten. Om du vill ha den mer genomstekt väntar du i 5 minuter till. Kärntemperaturen ska vara 45–48 grader.”
”Fisken kan serveras direkt från plankan om man placerar den på lämpligt underlag t.ex. glasbricka eller plåt. Brädan avger också stark arom i rummet som förhöjer smaken ytterligare.”
Indirekt grillning:
”Remove skin from salmon fillet.”
”Set grill for indirect grilling and heat to medium-high. Place the cedar plank in the center of the hot grate, away from the heat. Cover the grill and cook until cooked through, around 20 to 30 minutes. The internal temperature should read 135 degrees F (57C) . Transfer the salmon and plank to a platter and serve right off the plank.”
Direkt grillning:
Set up the grill for direct grilling on medium-high. When ready to cook, place the plank on the hot grate and leave it until there is a smell of smoke, about 3 to 4 minutes.
Turn the plank over and place the fish on top. Cover the grill and cook until the fish is cooked through, reaching an internal temperature of 135 degrees F. Check the plank occasionally. If the edges start to catch fire, mist with water, or move the plank to a cooler part of the grill.”